Get Adobe Flash player
Címlap A HÖOK frontján

Látogatás a HÖOK frontján

Látogatás a HÖOK frontján

 

Mára terepmunkát ütemeztem be magamnak, ezért kivettem egy nap szabadságot és elkezdtem utána járni az egyetemeken, hogy ki, mit tud a tüntetésekről, azoknak a várható kimeneteléről, hogy vajon tudják-e, hol sérül az ő autonómiájuk... stb. Mára csak diákok voltak kérdéseim össztüzében, akik mind kedvesen nyilatkoztak.

-Természetesen nem inkognitóban voltam-.

Tőlük megtudtam, hogy vannak olyan pártok akik megpróbálnak kisebb sikereket elkönyveltetni maguknak odahaza azáltal, hogy ifjúsági szervezeteiket felhasználva kicsit szítsák a helyzetet belülről, de nagyon gyenge sikerrel. Voltak akik komolyan gondolják és magukénak is érzik a HÖOK küzdelmét és voltak akik inkább a vizsgákra koncentráltak, „még nálam is beszélgetés közben”. Természetesen az általános nézet az az, hogy nem tartják megfelelőnek a felsőoktatási rendszert.

Ezután a Parlament elé vettem az utam ahol találkoztam Nagy Dávid úrral, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökével, akivel néhány szót váltani is tudtam. Őt az autonómiájuk veszélyeztetéséről és annak helyzetéről kérdeztem, rövid választ kaptam, melyben az esetleges politikai függőségbe kerülésüktől való fenntartásait fejtette ki, pár mondatban.

Meglátásom, hogy a nehéz, vagy nehezebb sorsú, de tanulni vágyó emberektől sosem szabad megvonni a támogatást. Természetesen teljesítsenek is ahhoz, hogy kaphassák.

Az oktatásügy problémája rendkívül mélyen gyökerezik. Nem gondolom, hogy van most olyan erő, aki hatékonyan ki tudná elégíteni azokat az igényeket amelyeket az oktatási rendszer gazdasági követelménye állít szembe fenntartóival. Arról nem is beszélve, hogy elég szövevényes az oktatási rendszer finanszírozása és néhol ködös is, hiszen ahol a pénz megjelenik ott annak rögtön matematikája és hozama is van. Ha egyszer fizetőssé válna a rendszer úgy nagyon körülményessé válna annak vissza szabályozása.

Itt nem elég az átszervezés, vagy az állandó leépítés, mert az nem segít, csak átrendezi a problémákat.

 

Budapest 2012. december 19.

Takács Gábor elnök

Módosítás: (2012. december 19. szerda, 18:34)