Get Adobe Flash player
Címlap Mali-Afrika MALI/France/USA

MALI/France/USA

Az egyesült államok is beszáll a Mali kormány kérésére Franciaország oldalán a lázadók, a korábban kettészakadt iszlamisták visszaszorításába.

 

Fordulópontjához érkezett a fegyveres konfliktus Maliban, miután a kettészakadt nyugat-afrikai ország északi részét elfoglaló iszlamista szervezet is kettészakadt, és a kiváltak korábbi szövetségeseik ellen fordultak, fegyverszünetet kérve. A Mali hadsereget ugyanakkor etnikai alapú kivégzésekkel vádolta meg egy jogvédő szervezet. „

 

Lerombolta a francia légierő az iszlamista lázadók vezetőjének házát a Mali északkeleti részén fekvő Kidalban vasárnap.

A légierő két légicsapást mért egy épületre és egy kiképző központra. A ház az Ansar Dine (Hit Védelmezői) szervezet élén álló Ijád Ag Galié volt, a parancsnok sorsáról nem tudni. A légitámadást helybeli lakosok is megerősítették.

Kidal és környéke az Ansar Dine fellegvára, amely Ijád Ag Gali - az 1990-es évek tuareg lázadásainak egykori vezére - irányítása alatt áll. A csoportot az észak-afrikai al-Kaida volt fegyveresei is erősítik. Kidal volt az első város, amelyet az iszlamisták 2012 márciusában elfoglaltak.

Egy másik helyszínen, ország északi részén fekvő Timbuktuban szemtanúk arról számoltak be, hogy az iszlamisták menekülni kezdtek a településről. A város, 900 kilométerre északra fekszik a fővárostól, Bamakótól.”

Az Egyesült Államok úgy határozott, hogy jelentősen kiszélesíti segítségét Franciaországnak a Maliban folytatott hadműveletéhez - közölte szombaton James Gergory, a Pentagon szóvivője. Az amerikaiak a levegőben feltöltik üzemanyaggal a francia vadászgépeket, illetve részt vesznek katonák Maliba szállításában más afrikai országokból. A szóvivő szerint Párizs kérte a segítséget, amelyet Washington teljesít. Hangoztatta, a lépés jogilag megalapozott, mert Franciaország tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot arról, hogy a mali kormány kérésére nyújt támogatást a terroristák elleni harchoz.„

 

Forrás: MHO/MAN/index/MTI

Budapest, 2013. 01.27.

Takács Gábor

elnök

Módosítás: (2013. január 27. vasárnap, 14:36)