Get Adobe Flash player
Címlap hírek XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa

 

XVI. Benedek pápa február 11-én, délelőtt 11 órakor, három szenttéavatási ügyben összehívott konzisztórium során tette

közzé a hírt.


Erdő Péter XVI. Benedek pápa szolgálatáért misézik

 

Vasárnap a Szent István-bazilikában ott lesz Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, és meghívást kaptak a közjogi méltóságok is.  XVI. Benedek pápa szolgálatáért mutat be szentmisét Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a püspöki testület tagjainak részvételével vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában. Az eseményen részt vesz Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, valamint meghívást kaptak a közjogi méltóságok is. 

XVI. Benedek pápa február 11-én, délelőtt 11 órakor bíborosi konzisztórium során jelentette be, hogy lemondpápaicíméről. Erdő Péter február 11-én körlevélben fordult az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye híveihez és papjaihoz a bejelentés után.

"Értesülve Szentatyánk, XVI. Benedek pápa lemondásáról, amely február 28-án lép hatályba, hálát adunk az IsteniGondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az Egyházat és az emberiséget részesítette. Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggá avatása" - írta az esztergom-budapesti érsek.

A rendelkezés szerint a körlevelet az egyházmegyében február 28-ig minden vasárnapi szentmisén felolvassák.

Boldogok a békeszerzők - XVI. Benedek pápa üzenete a béke világnapjára. (részlet 2012. 12. 31.) „50 évvel azután, hogy kezdetét vette a II. Vatikáni Zsinat, amely lehetővé tette az Egyház világban végzett küldetésének megerősödését, erőt önthet belénk az a felismerés, hogy a keresztények, vagyis Isten népe, amely az emberek között járva megéli a közösséget Istennel, úgy vesz részt a történelemben, hogy osztozik mindenkivel az örömben, a reményben, a szomorúságban és a gondban1 és így hirdeti a krisztusi megváltást és dolgozik a békéért mindenki érdekében.

Korunkat jellemzi a globalizáció, annak pozitív és negatív hozadékaival, ugyanakkor folyamatosak a véres összeütközések és háborús fenyegetések is – éppen ezért van szükség a megújult és közös fellépésre a közjó, minden ember és az ember teljessége érdekében.


Riasztóak azok a feszültséggócok és szembenállások, amelyeket a gazdagok és szegények közötti egyrenövekvőkülönbségek idéznek elő, valamint az önző és individualista gondolkodásmód, amit a féktelen pénzügyikapitalizmus is kifejezésre juttat. A nemzetközi terrorizmus és bűnözés különféle formái mellett fenyegetőek a békére nézve azok a fundamentalista és fanatikus irányzatok is, amelyek kiforgatják a vallás természetének lényegét, amely arra volna hivatott, hogy elősegítse az emberek között a közösséget és a megbékélést.


Forrás: uj.katolikus.hu/Magyar Kurír/Hiradó.hu/magyarkurir.hu/MAN

2013. február 22. péntek 

Módosítás: (2013. február 22. péntek, 10:17)