Get Adobe Flash player
Címlap MAN POLITIKAI ETIKAI KÓDEX

MAN POLITIKAI ETIKAI KÓDEX II

Magyar Autonóm Néppárt

Politikai Etikai Kódex

 

 Bevezető

 A Magyar Autonóm Néppártnak, mint nyitott társadalmi szervezetnek, hogy határozott céljait és törekvéseimegvalósíthassa,elengedhetetlenül szükséges egy olyan elméleti irányelv, ami ma még ismeretlen és hiányként mutatkozik a politikai életből. Ez a nyomvonal, mely lefektetésre került, a Magyar Autonóm Néppártra jellemző formában felépülő rendszerre építkező, pártpolitikai etikai kódex. Nélküle nem lehet igaz, valós nemzeti érdekvédelem. Alaptézise az emberi méltóság és a becsület. A Magyar Autonóm Néppárt a továbbiakban MAN- ként szerepel. A MAN a nemzet felemeléséhez vezető politikai tevékenységénekhatására jelentős szerepet kíván betölteni a társadalomban. Ahol jelen van és a vele kapcsolatban lévő közösségekben, politikai és gazdasági fejlődésükbena jólétet igyekszik kibontakoztatni. Figyelemmel a MAN által kifejtett célok és törekvések összetett voltára, rendkívül fontos meghatározni azokat az irányelveket, amelyeket a MAN elfogad, azokkal egyetért, valamint küzd a jövő érdekében. A Politikai Etikai Kódex a párt munkájában részt vevők értékeinek és emberi méltóságának megőrzését és kiteljesítését is szolgálja. Elősegíti a párt elkerülhetetlen etikai dilemmáiban való eligazodást és azok feldolgozását. Ebből az okból került kidolgozásra a MAN Politikai Etikai Kódexe.E Kódex elveinek való feltétlen megfelelés elsődleges érvényű minden tag számára Magyarországon. A MAN különösen nagy figyelmet fordít a MAN Politikai Etikai Kódex előírásainak betartására. Fejlettségi szintjéhez képest létrehozva a megfelelő információs és ellenőrző szervezeteit. Minden MAN tagnak ismernie kell a MAN Politikai Etikai Kódexét.

 

Alapelvek

 A törvények és határozati előírások tiszteletben tartása, a morális feddhetetlenség minden MAN-tag, illetve támogató tag állandó kötelessége. A Politikai Etikai Kódexben a MAN politikai és a hozzá tartozó ügymeneti tevékenységei során az emberség és a felebaráti jóhiszeműség elvét mindenkor tiszteletben tartva kell kezelni és aszerint eljárni. A MAN vallja, hogy egy olyan párt merőben új strukturális rendszerét alkotja meg, tart fenn és tervezi tovább, amely megfelel a XXI. század leginkább elvárt politikai elképzeléseinek.A MAN felkészült létrehozni, kezelni a MAN működését foganatosító összetett elméleti és gyakorlati helyzeteket, valamint a váratlan bel- és külpolitikai kihívásokat. Mindezt a nemzeti és azon túlmenően a világpolgári összetartozás, valamint annak fenntartása érdekében folytatott diplomáciai párbeszéd támogatására hívja életre.

Politikai munkája során kitér az elsődleges célja figyelembevételével, a nemzetközi egységkormány világnézetének továbbfejlesztésére. A MAN határozottan kiáll az emberi jogok védelméért és azok előmozdítása érdekében a világ valamennyi részén, ahol azok veszélybe kerülnek. Az emberi szabadságvágy, mint elidegeníthetetlen része annak az akaratnak, amit az emberiség minden tagja ősidők óta keres és apáról fiúra szálló vágya hajt. A MAN az élethez, a testi, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődéshez, az egészséghez, a kultúrához, a lehető legmagasabb tudáshoz, a képességek kiteljesítéséhez, az önrendelkezéshez, az önállósághoz, a felelősségteljes minőségi életvitelhez, a jogos környezeti önvédelemhez, a tudatos környezetvédelmi gondolkodáshoz mutat utat és alapozza meg egy új, emberibb társadalom létét. A kitaszítás, a korrupció, a demoralizáció, a terrorizmus, a szegregáció, a kartellezés minden formáját elutasítja. A MAN az általa megalkotott előírásait nyomon követve a tisztességes politikai szándék és az emberi tisztesség feltétlen gyakorlója és terjesztője.

 

 

 Politikai Etika

 A MAN a politikai életben a céljai elérésének fontosságától függetlenül, a tisztesség, a hatékonyság, a fokozott teljesítményre való törekvés elveit gyakorolja. Mint a politikai munka, amit a MAN tagjai folytatnak, mint az általános viselkedésük kulturált és civilizált kell, hogy legyen. A párton belül minden elvállalt feladatot a legnagyobb felelősséggel, figyelemmel és ésszerűséggel kell végezni. Minden MAN-tag a saját maga által választott, valamint általa elvállalt feladatot köteles legmagasabb tudásához, képességéhez mérten elvégezni és a MAN jó hírét óvva cselekedni. A MAN tagoknak a politikai célok fejlesztését, a párt eszmei, valamint érdemi érdekét kell szolgálnia. Atörvénytelen előnyszerzés, illetve azokhoz való segítségnyújtás, vagy az összejátszás más pártokkal, illetve azok szimpatizánsaival elítélendő. Továbbá tilos  pénzt és/vagy bármilyen értékű anyagi juttatást adni, vagy elfogadni, előnyös vagy hátrányos helyzetet teremteni a párt érdekeinek érvényesítése, vagy aláásása végett.

 

 

A nem-tagokkal való kapcsolat

 Nem-taggal levő személyekkel nem vesz részt olyan ügyletekben, amelyek ellentétben állnának a jelen Politikai Etikai Kódex rendelkezéseivel, a párt Alapszabályával, hivatalos célkitűzéseivel, törekvéseivel.

MAN-tagok, nem működhetnek együtt politikai téren a MAN politikájának hivatalos világnézetén kívül eső egyéb szervezettel, képviselő tagjaival, politikai nézeteit terjesztő elemeivel, azt valló személyekkel olyan ügyekben, amelyek ellentétben állnának a párt alap ideológiájával.

A tagok együttműködésükkel segítik a MAN- t annak érdekében, hogy megfelelően felkészüljön a párt a nem-tagokkal való olyan ügyletek megakadályozására, amelyek ellentétben állnának vagy állhatnak a párt érdekeivel.


A MAN szellemi értéke, teljesítménye

A MAN működése közvetlen és közvetett módon is biztosítani tudja a vezetőség megbízhatóságát, átláthatóságát. A vezetőség kulcspozíciója hordozza magában a párt tagjai közötti egyensúlyt. A Nemzet érdekeinek képviselete és a vezérkar magas szintű munkájának garantálása a MAN tartópillére. A MAN képes megítélni és felülírni magának a magas szintű politikai megoldásokat, hogy az a lehető legeredményesebb és maximálisan hatékony működést eredményezzen az általa képviselt politikai téren.

A pontos és hiteles kommunikáció érdekében a MAN elektronikus elérhetőségei lehetővé teszik a tagság számára, hogy helytálló, pontos értesüléseikkel, felelősségteljesen tájékoztassák a vezetőséget.

 

 A MAN szabályzása

 A MAN Alapszabálya minden tagjára kötelező érvényű.

 

MAN információk

 MAN vállalja a részére továbbított információk bizalmas kezelését. A belső informális csatornákat hálózatkezelési eljárással és a megfelelő ellen-kommunikációval védi. Bármilyen, a párt érdekeit hátrányosan befolyásoló, formális és informális magatartás, tisztességtelen viselkedés kifejezetten tilos. A médiákkal való kapcsolattartás jogkörét kizárólag a párt szabályzata által felhatalmazott tagja töltheti be.

 

MAN kapcsolattartás

 A MAN alapszabálya lehetőséget ad külföldi szervezetekkel, illetve társadalmi szervezetekkel való együttműködésre.

A MAN működési keretei között különös figyelemmel és udvariassággal kell, hogy a Nemzet érdekeit képviselje. Megkülönböztetett tekintettel arra, hogy azok minden politikai fórumban és a civil lakosság előtt is magas színvonalú érdekképviseletekben jelenhessenek meg és maradéktalanul feleljenek meg az elvárásoknak, valamint a támasztott igényeiknek.

A MAN válaszaiban fölöttébb törekszik arra, hogy pontos és lényegre törő információkat adjon, hogy a társadalom tagjai a tudatos döntés körébe kerülhessenek.

A MAN elvárja, hogy a Nemzet tagjai vele minden szinten együttműködve felfedjék problémáikat, hogy az emberibb társadalmi létet, az Autonómiát ne szennyezze a kétely, a diszkrimináció a becstelenség.

A MAN egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb politikai és társadalmi lét megalapozója, ahol a személy az innovációs tevékenysége folytán építi a maga számára és a közössége részére a jövőjét. Ebben a miliőben a tudás, a hosszú távú tervezés, a koordináció, a munka, a rendszerezés, a kezdeményezés, és felelősség járul hozzá a célok megvalósításához.

 

 

Ellentétek

 A MAN tagjai kötelesek haladéktalanul jelenteni valamennyi olyan helyzetet és tettet, amelyeknél személyes ellentét léphet fel. A hatékony együttműködési rendszer alkalmazása minden tag erkölcsi kötelessége, amivel egy párttag sem élhet vissza. Az érintett feleknek együttműködési szándékot kell tanúsítaniuk.

 

Politikai csatározások

A világos érdekek vég nélküli konfliktusa, vagy küzdelme a folyamatos ellentéttel szemben, a közjó fokozása érdekében.

 

Politikai háború

 A propaganda által teremtett állandósult politikai légkör, az elnyomottakkal szemben ellenséges gyűlölettel párosul és a politika által nyújtott védelem nem elégséges ahhoz, hogy az állampolgárokat megvédje bármilyen függőségtől, vagy elnyomástól, valamint a szabadságjogaik folyamatos csökkentésétől, illetve annak totális megvonásától.

 

Hadászati háború

 A politika által nyújtott eszközök és alkalmazások kimerülése után, erőszaktétel az elnyomókkal, „ ellenféllel” szemben. Alkalmazása stratégiai döntéseken alapuló katonai hadművelet. Addig, amíg a szemben álló ellenséges fél egyikének dominanciája nem érvényesül egyértelműen, minden más háborús fél számára.

 

 

Környezetvédelem, egészség

 A MAN tagjainak különös gondot kell fordítaniuk saját és környezetük védelmére. Ebbe tartozik leginkább a globális felmelegedés, a hulladékkezelés-és gazdálkodás, valamint a környezetszennyezés fogalma. A MAN tagjai az egészségük megőrzéséért az egészséges életmódra való áttéréssel mutassanak jó példát saját és honfitársaik előtt is.


A politikai etikai kódex mint szervezeti alapelv alkalmazása

 A Kódex tartalma a MAN tagjaira vonatkozik! A Politikai Etikai Kódex-re vonatkozó előírásai az össztársadalmi érzékenység változása miatt folyamatosan aktualizálandó.

 

 

A politikai etikai kódex megsértése esetén

 A Kódex esetleges megszegésével kapcsolatos bejelentés és annak vizsgálatának menetét, a MAN Alapszabályának „a párt etikai és fegyelmi eljárása” 21.§-a tartalmazza részletesen.

 

Záró rendelkezések

 A párt vezetőségének biztosítani kell, hogy a párt tagjai és a leendő tagok megismerhessék a párt Politikai Etikai Kódexét.

E Kódex elvei és normái nem helyettesítik a párt politikai működését.


e dokumentum, a kihirdetés napján lép életbe

 

 2011. március hó 01-én / Lezárva: 2012. március hó 16-án. 

 Kihirdetve: Budapest, 2012. szeptember hó 15-én.

aktualizálva:2012/09/20-án.

 

 

 Takács Gábor

elnök

 

E Politikai Etikai Kódexet Írta Takács Gábor  2011-től...


Módosítás: (2012. október 11. csütörtök, 13:53)